Hírek
Kállósemjéni Egészségház épületére napkollektoros rendszer telepítése

KEOP-4.2.0/A/11-2011-0135

2011.11.02.

Az Európai Unió tagállamai 2007. év márciusban egyhangúlag vállalták, hogy 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20%-kal csökkenti, az energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 8,5%-ról 20%-ra növeli, és az energiahatékonyságot 20%-kal javítja.

Magyarország is igyekszik megfelelni ezen vállalásnak, ám annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrásokban (napenergia, biomassza, geotermikus energia) nagy a potenciál, a kihasználtságuk rendkívül alacsony!

A környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata. A szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy a közintézményeken minél több olyan modellértékű beruházás valósuljon meg, amelyek példaként szolgálnak a helyi lakosság, vállalkozások, nonprofit szervezetek részére.

A napenergia a legtisztább, legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló megújuló energia. Az Észak-Alföldi Régióban a napsütéses órák száma, mely a napenergia termeléshez megfelelő, kb. 1200 óra. A napenergiának két fő felhasználási lehetősége lehet, elektromos áram előállítása napelemmel, illetve meleg víz előállítása napkollektor segítségével. Kállósemjén Nagyközség Önkormányzata 2011. évben döntött egy 21,112 m2-es napkollektoros rendszer megvalósítása mellett, amely a Kállósemjéni Egészségház épületére lett elhelyezve. A rendszer képes az intézmény csaknem teljes használati meleg víz igényének biztosítására tavasztól-őszig. A beruházás által jelentős költségmegtakarítás érhető el, hiszen nem szükséges elektromos áramot, illetve földgázt használni a meleg víz előállításhoz. A beruházás bruttó bekerülési költsége 7 248 910 Ft, melyhez az Önkormányzat  6 161 574 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert. Az Önkormányzat által megvalósított beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elsők között valósult meg, és olyan modellértékű beruházás, mely mintaként szolgálhat a többi község és város részére.

Kállósemjén Nagyközség  Önkormányzat
4324 Kállósemjén, Kossuth u. 112.
www.kallosemjen.hu
Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről!

Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.